Махат бариерите пред дипломатически сгради
Махат бариерите пред дипломатически сгради / БГНЕС

Бариерите, преградите, кашпите и бетонните заграждения пред сградите на посолствата на Турция, Испания, Великобритания, Германия и резиденцията на посланика на Турция ще се премахнат.

Решението е на междуведомствена комисия на МВР и МВнР, назначена със заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев през миналия месец. В началото на юли в Столичната община е депозирано решението на комисията.

По отношение на сградата на Испанското посолство комисията е решила предпазните бариери да се демонтират от улиците "Васил Априлов", "Шипка" и "Шейново". Пред сградата на турското посолство на бул. "В. Левски" ще се премахнат металните парапети, както и бетонните прегради.

Бетонните кашпи, които са на пътното платно на ул. "Фредерик Жолио - Кюри" пред сградата на посолството на Германия ще се преместят на тротоара, а металните парапети срещу посолството - ще се премахнат.

Междуведомствената комисия е преценила, че поставените бариери от двете страни на британското посолство на ул. "Московска" трябва да се премахнат. Освен тях ще трябва да се махнат и постовите павилиони на частна охранителна фирма, които са в непосредствена близост до преградите. Поставените бетонни кашпи и бетонни прегради тип "Ню Джърси" също ще трябва да се махнат.

Улица "Московска" да се отвори за преминаване на превозни средства, пише в доклада на междуведомствената група. Металните парапети, заемащи две трети от тротоара на бул. "Цар Освободител" и целия тротоар на ул. "Кракра" до резиденцията на посланика на Република Турция също трябва да се демонтират.