/ БГНЕС, архив
Една от емблемите за София сгради – къщата на Пейо Яворов на улица „Г.С. Раковски”, вече е собственост на Столична община.

БГНЕС

Новината съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която припомни поетия преди години ангажимент за спасяването на сградата, след като беше обявена за продан от частен съдия-изпълнител.

Ще участва ли Столична община в търга за къщата на Яворов?

В личния си профил във Фейсбук, Фандъкова съобщи, че предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена.Заместник-кметът по образование и култура Тодор Чобанов съобщи, че покупката на къщата струва на Столична община 1,285 млн. лева с ДДС. Той добави, че пазарната цена на имота е била 1,4 млн. лева.

БГНЕС, архив

Реставрация на къщата ще започне през 2020 година, обещава още Фандъкова: „През следващата година ще започнем реставрация, тъй като сградата се нуждае от конструктивно укрепване”.
Настоящият кмет е категорична, че къщата на Яворов остава музей и ново място за литературни четения и изложби.

Къщата музей на Яворов отново се продава

През октомври 2018 г. къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, а имотът оценен на стойност 1 628 758 лева.

Къщата на Яворов ще бъде укрепена и отворена от есента

БГНЕС, архив

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.
 
БГНЕС