Къща музей Яворов
Къща музей Яворов / БГНЕС
Търгът за къщата музей на Яворов се провали (ОБЗОР)
99698
Търгът за къщата музей на Яворов се провали (ОБЗОР)
  • Търгът за къщата музей на Яворов се провали (ОБЗОР)
Търгът за къщата музей на поета Пейо Яворов в столицата на 16 ноември се провали заради липсата на наддавателни предложения, следващият ще е най-рано след месец, ако взискателят по делото подаде молба. Това каза за Дарик Валентин Василев, помощник частен съдебен изпълнител. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община ще участва в него, след като бъдат изчистени неяснотите около имота.

Няма кандидати за къщата на Яворов

След неуспеха на първия търг взискателят по делото има право да подаде молба за започване на нова публична продан с цена на имота в размер на 90% от предходната, а тя беше малко над 1 628 000 лв. Каква е процедурата обясни  Валентин Василев, помощник частен съдебен изпълнител.

"Оттук насетне ние ще уведомим взискателя с официално писмо, че няма наддавателни предложения, за което започва да тече едноседмичен срок да подаде, ако желае молба в кантората за насрочване на нова публична продан. Ако това се случи, нова публична продан ще бъде насрочена най-рано след месец при начална цена 90 на сто от началната цена по предходната продан", каза той.

Общината се отказа да купува къщата музей на Яворов засега

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново потвърди позицията си, че общината ще направи всичко възможно да придобие емблематичната сграда, още повече и заради уверението, че ще получи финансова подкрепа от държавата, но няма да позволи да изложи на риск тези обществени средства. "След като бъдат изчистени всички неясноти, включително делото, което още не е приключило, тогава ще сме готови и аз лично със спокойствие бих внесла доклад в общинския съвет да бъде одобрена тази стъпка и участие в търга. Виждате, че и други участници няма. Никой не би отделил такава огромна сума, ако нещата не са ясни", каза Фандъкова.

Тя вярва, че логиката ще победи и в края на краищата след изчистване на всички неясноти, Столичната община ще е готова да участва в търг за къщата музей на поета.