/ БГНЕС
Фандъкова за къщата музей на Яворов: Не можем да купуваме котка в чувал
99685
Фандъкова за къщата музей на Яворов: Не можем да купуваме котка в чувал
Столична община се отказва от търга за Къщата на Яворов
  • Фандъкова за къщата музей на Яворов: Не можем да купуваме котка в чувал
  • Столична община се отказва от търга за Къщата на Яворов
Столичната община има желание да придобие къщата музей на Яворов, но за момента няма да участва в търга за публична продан, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Търгът е на 16 ноември, а на 15 ноември изтече срокът за подаване на наддавателни предложения. Ако има валидни оферти и процедурата е спазена, къщата ще бъде продадена на предложилия най-висока цена, поясни Валентин Василев от кантората на частния съдебен изпълнител. Фандъкова възложила правен анализ на казуса, който установил множество неясноти.

Придобиването на Яворовата къща на ул. "Раковски" в момента е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за Столичната община, посочи кметът.

Къщата музей на Яворов е изключително ценен културен и архитектурен обект за всеки българин, но има много неясноти по казуса със собствеността на имота, затова към момента Столична община няма да се включи в търга за публична продан, посочи Йорданка Фандъкова.
 
Общината купува къщата на Яворов с пари от държавата

„Съдебният спор, който доведе до тази публична продан, не е завършил. Последното дело е през февруари. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС да реши окончателно случая, е огромен. Това е мнението на юристите. На второ място има още две вписани възбрани върху имота, освен тази, заради която е обявена публичната продан. И на трето място, има поредица разминавания в документите за собственост. Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в купуването на тази къща. Отново потвърждавам нашето желание да придобием къщата, но само при ясни условия. Не можем да купуваме котка в чувал, трябва наистина да са изяснени всички въпроси”, каза тя.

В същото време обаче търгът е на 16 ноември, а днес изтече срокът за подаване на наддавателни предложения. Те ще бъдат отворени на 16 ноември сутринта и ако има валидни предложения и процедурата е спазена, купувачът, предложил най-висока цена, ще стане собственик на къщата музей, поясни Валентин Василев от кантората на частния съдебен изпълнител.

Извадиха на тезгяха за продан Къщата на Яворов в София

„Дори само един наддавач с валидно наддавателно предложение е достатъчно да е налице, за да има валидна публична продан”, каза той. Ако има такъв потенциален купувач, той ще има двуседмичен срок да плати цената, на която е обявен за купувач, след което е ще му бъде издадено постановление за възлагане. Това постановление за възлагане ще бъде обявено на страните по законния ред. Ако има основания, ще бъде обжалвано или няма да бъде обжалвано и в момента, в който влезе в законна сила, купувачът ще е във владение, стана ясно от думите на Василев.

Дали има валидни наддавателни предложения и колко са те, ще стане ясно утре.