/ БГНЕС, архив
Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.

Това написа кметът на столицата Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook.
 
 

Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Събота, 13 октомври 2018 г.

Вчера стана ясно, че къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е обявена за продажба. Справка в регистъра на публичните продажби на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители показа, че обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Имотът е оценен на стойност 1 628 758 лева.

Съдебен изпълнител извади на тезгяха за продан Къщата на Яворов в София

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", посочва още Фандъкова.
 

БГНЕС


Само преди година домът на Яворов в София възкръсна за нов живот

"Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 000 лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко", завършва публикацията си столичният кмет.
 

БГНЕС