/ БГНЕС, архив
От 1 август къщата музей на Димитър Димов в София ще бъде отново отворена за посетители. Там ще бъде направен ремонт и вече ще има постоянен уредник. Това каза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. Укрепителни дейности ще се извършат и в къщата музей на Яворов, която също ще отвори врати през есента.

БГНЕС, архив

Къщата музей на Яворов да бъде укрепена, за да стане отново безопасна за посетителите, това са се договорили Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и собственика на имота, каза пред Дарик директорът.

"Тези укрепителни работи не струват кой знае колко пари. Всичкото това нещо ще бъде направено, затова водим преговори как точно то да се случи, за да може от есента къщата музей на Яворов да бъде отворена и тя наистина ще бъде отворена. Този ангажимент го поемам категорично. Смятам, че къщите музеи трябва да бъдат работещи. Димитър Димов е в общо взето едно добро състояние, ще направим козметичен ремонт и от 1 август вече ще има постоянен уредник, който ще се занимае с възстановяването на къщата музей на Димитър Димов.", допълни Капралов.

БГНЕС, архив

Междувременно музеят отбеляза и 167 години от рождението на Иван Вазов. Чествания има и в родния град поета - Сопот. Кулминацията ще е в неделя, когато ще бъде официално открит 40-метровият надпис на младежкия хълм над града с думите – „Аз съм българче“, каза кметът на Сопот Деян Дойнов.