Къщата на Яворов
Къщата на Яворов / БГНЕС
Йорданка Фандъкова още не е сигурна дали общината ще се включи в новия търг за имота
Столичният кмет Йорданка Фандъкова все още не е сигурна дали общината ще участва в новия търг за придобиване на къщата на Пейо Яворов.

Това стана ясно от нейно изявление по темата, ден след като заместник-кметът по култура Тодор Чобанов заяви за Дарик, че този път общината ще участва в наддаването за къщата. Фандъкова потвърди намерението на местната власт да превърне имота от частна в публична собственост, но не е сигурно, дали това ще се случи по време на този търг.

Къщата музей на Яворов отново се продава

 
„Търсим варианти - дали ще бъде на този търг, или на следващ. Видяхте, че нашата стратегия е успешна, защото доста голям беше натискът да участваме още на първия търг. Знаете, че аз поисках да се изясни собствеността и да бъде безспорно доказана, за да нямаме проблеми, но въпросът е и финансов. От 1.6 млн. при първия търг сега цената слезе на 1.2 млн. Така че ще преценим много внимателно стратегията. Да можем да придобием тази знакова сграда и в същото време това да не става за сметка на по-висока цена“, посочи Фандъкова.

Октомври 2018-а: Къщата музей на Яворов изложена за продан, началната цена - над 1.6 млн. лв.
 
Столичният кмет обясни, че все още искат да проучат въпроса.
 
„Разбира се, заместник-кметът по култура има задачата да следи внимателно. Напълно споделям неговото желание на всяка цена да придобием тази знакова за културата на града ни сграда, но със сигурност трябва да сме внимателни“, допълни тя.