Кучета нахапаха възрастен мъж в София
Кучета нахапаха възрастен мъж в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кучета нахапаха възрастен мъж в квартал „Редута”
54406
Кучета нахапаха възрастен мъж в квартал „Редута”
  • Кучета нахапаха възрастен мъж в квартал „Редута”

88-годишен беше жестоко нахапан от кучета в София. Той е в „Пирогов" с опасност за живота. Христо Панков бил открит призори в сряда с нахапвания от кучета по ръцете и краката в парка „Гео Милев".

Панков изчезнал във вторник и дъщеря му подала сигнал в полицията. Той страдал от
старческа деменция и се загубил, докато се разхождал. Открит е нахапан от кучета в парка и е приет в института за спешна медицинска помощ с опасност за живота. Лекарите не дават прогнози за възстановяването му. От „Пирогов" съобщават, че за възстановяване на увредените тъкани се налага пластична операция. Постоянно се следи състоянието на пациента, допълни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Само две кучета са заловили през деня екипите на „Екоравновесие" от Столичния парк „Гео Милев", съобщи за Дарик директорът на предприятието д-р Манол Нейков. Ловните екипи са имали възможност да заловят и други три кучета от глутницата в парка, но активисти - природозащитници не са позволили и са ги прогонили, обясни още д-р той. Нейков бе категоричен, че всички бездомни животни, които бъдат заловени в парк „Гео Милев" няма да бъдат върнати на място. В петък отново ще има екип, който ще продължи работа в парка: „През деня пак получихме сигнал за други кучета в разрушени постройки и утре продължаваме там".

Заловените две кучета най-вероятно няма да бъдат евтаназирани, защото все още не е ясно къде точно в парка се е случил инцидентът с нахапания възрастен мъж и дали тези кучета са участвали в инцидента, обясни той: „Въпреки това ще ги проверим за агресивност. Ако се окажат неагресивни, ще ги дадем за осиновяване, но няма да ги върнем в парка". Те са кастрирани в предни години, но не са чипирани.

Между 60 и 100 на ден са жалбите, които се получават в „Екоравновесие", допълни Нейков. Той анонсира, че от 15 юни започват проверки за бездомни кучета във всички столични паркове.

„Успяхме да извоюваме по-леки условия за строеж на приюти. За съжаление, се изисква и време. Винаги съм казвала, че и докато едно куче има на улицата, риск за хората винаги ще съществува", каза Йорданка Фандъкова.

Предстои внасянето на Законови промени в Народното събрание, като с тях ще отпадне възможността да работят надзорниците, които да гледат кучетата на улицата. Освен това по-бързо ще се установява дали заловените животни са агресивни, каза още тя. В рамките на закона ще се изготви и Национална програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, каза още кметът.

През март т.г. преподавател от американския колеж беше нападнат от глутница бездомни кучета в столичния квартал „Малинова долина”. 87-годишният професор Ботьо Тачков почина няколко дни след инцидента от раните си. Лекари коментираха, че около 30% от тялото на възрастния мъж е било разкъсано от бездомните животни.

Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска подаде оставка. Кметът Йорданка Фандъкова обаче не я прие и остави Бояджийска на поста. От Столична община използваха повода да се обърнат към Министерството на земеделието и да поискат законови промени, за да се справят с проблема с бездомните кучета.