Красимир Влахов е новият председател на СРС
Красимир Влахов е новият председател на СРС / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Красимир Влахов е новият председател на най-големия съд в страната – Софийския районен съд. Той беше избран от Висшия съдебен съвет с мнозинство от 19 гласа от общо 25-членния ВСС пред останалите двама кандидати. Красимир Влахов е дългогодишен преподавател в Националния институт по правосъдие и заместник-председател на Съюза на съдиите.

Кандидати за председател на Софийския районен съд бяха още съдията Виолина Джиджева, бивш правителствен агент по делата срещу България в съда в Страсбург, и заместник-председателят на Софийския районен съд Валентин Бойкинов. Тримата изложиха концепциите си пред ВСС.

Влахов акцентира върху подобряването на качеството на съдийската работа не само чрез първоначалното обучение на съдиите в Националния институт по правосъдие, но и чрез постоянно обучение и повишаване на квалификацията им в процеса на работа, най-вече в областта на европейското право. Влахов заяви, че ще бъде възстановена библиотеката на съда, която да даде достъп на съдиите до правна литература и практика. Той заложи и на повишаването на прозрачността в най-големия съд в страната чрез публикуване на всички негови решения в интернет и даване на по-подробна информация за гражданите в сайта.

Влахов беше предложен за поста от петима членове на Висшия съдебен съвет, сред които двамата председатели на върховните съдилища Лазар Груев и Константин Пенчев и главният прокурор Борис Велчев. В негова подкрепа се изказа и министърът на правосъдието Миглена Тачева.