Срокът на „Топлофикация София“ за представянето пред КЕВР на график за погасяване на задълженията към „Булгаргаз“ ЕАД изтича в петък – 30 септември.
Топлофикация трябва да информира за всички действия, които предприема за подобряване на финансовото си състояние.

В същия срок регулаторът очаква да получи точна справка за размера на заплатените просрочени задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 20.08.2022 г., както и за размера на текущите задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 31.08.2022 г.

Столичната „Топлофикация” обяви на колко абонати ще връща пари

Топлофикация София“ ЕАД трябва да информира Комисията дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия, съобщиха от КЕВР. Тези задължителни предписания дава енергийният регулатор в приетия на 19.09.2022 г. доклад за извършената извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД. Тя беше назначена след получено писмо от ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното дружество за извършени доставки на природен газ. Общественият доставчик сигнализира, че към 18.07.2022 г. просрочените задължения на топлофикационното дружество по договора за доставка са в размер на 328 млн. лв. и този непогасен дълг поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация. Съществува реален риск за енергийната сигурност на страната, тъй като натрупаните задължения създават ликвидна криза и „Булгаргаз“ ще бъде затруднен да осигури необходимите средства, за да гарантира доставките по договорите с останалите си клиенти, се посочва в писмото до КЕВР.

В хода на проверката регулаторът извърши подробен анализ на приходите и разходите на дружеството с цел да бъдат установени причините за високата задлъжнялост на „Топлофикация София към „Булгаргаз“ през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г. За изясняване на причините Комисията изиска от „Топлофикация София“ цялата документация и пълен анализ на паричните потоци с всички видове постъпления и плащания, за всеки месец през посочения период : приходи от продажба на топлинна енергия ; приходи от продажба на електрическа енергия на свободния пазар ; отчетни разходи за закупуване на природен газ по месеци за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. ; реално начислени и събрани постъпления от продажба на електрическа енергия и от продажба на топлинна енергия.

Омбудсманът иска компенсации за потребителите на газ и за отопляващите се на дърва и пелети

От предоставените данни става ясно, че за периода 01.07.2021 г. - 30.06.2022 г. „Топлофикация София“ е реализирала приходи от продажба на електрическа енергия на свободен пазар в размер на 327 млн.лв. От продажба на топлинна енергия дружеството е получило 380 млн. лв. За едногодишния период „Булгаргаз“ е доставил на „Топлофикация София“ ЕАД 7 821 189 MWh природен газ като разходите на дружеството за тези количества са в размер на 911 млн. лв.

Към 30.06.2021 г. текущите задължения на „Топлофикация София“ за природен газ по споразумения с БЕХ са били в размер на 711 млн. лв., а към „Булгаргаз“ - 86 млн.лв. с ДДС, се посочва в доклада на Комисията въз основа на получените данни. Една година по-късно - към 30.06.2022 г. текущите задължения на дружеството достигат съответно 909 млн. лв. с ДДС - по споразумения с БЕХ, и 273 млн.лв. с ДДС - към „Булгаргаз“. Това показва, че през регулаторния период 1.07.2021 – 30.06.2022 г. дългът на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ ЕАД е нараснал със 187 млн. лв.

В доклада обаче се уточнява, че дългът на дружеството всъщност е нараснал общо с 394 млн. лв, в резултат на извършени две цесии между „Булгаргаз“ и БЕХ ЕАД на обща стойност 206 млн. лв. Те също би следвало да бъдат отчетени в нарастването на дълга на дружеството, тъй като представляват цедирани, а не погасени задължения.

КЕВР: „Топлофикация София“ да даде график за погасяване на дълга към „Булгаргаз“

В доклада на Комисията е направен извод, че за проверявания период 01.07.2021 г.- 30.06.2022 г. „Топлофикация София“ ЕАД не е нарушила издадената й лицензия за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия“. След извършен анализ на предоставената информация Комисията счита, че натрупването на дълга към „Булгаргаз“ ЕАД през периода е следствие на безпрецедентния ръст на цените през изминалия ценови период, както и на някои регулаторни фактори.

Причината дружеството да не може да покрие този дълг са значително нарасналите разходи за закупуване на природен газ и емисии парникови газове, въпреки че през периода са получени по-високи приходи от борсови продажби на електроенергия, включително и постъпления от извънлицензионна дейност (дялово разпределение, постъпления от съдебни вземания, предоставяне на услуги и др.).