Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече, че линията на бедност все още не е достатъчно висока. Другата година ще бъде 504 лв., но аз съм съгласна със синдикатите, че тя не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

"Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане 504 лв", каза тя.

КНСБ: Работещият българин все повече обеднява

По думите ѝ трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи.

"Те са обвързани с един гарантиран минимален доход, който е 75 лв. Той е толкова абсурден и изпразнен от съдържание и хората няма как да се справят. Социалните помощи също трябва да бъдат обвързани с линията на бедност", коментира Ковачева.

Тя определи като победа коригирането на сметките от "Топлофикация София" заради грешно начисления ДДС.

Заради намаленото ДДС: „Топлофикация София“ коригира фактурите на абонатите

"Народното събрание прие промени, така че за клиентите на топлофикациите ДДС да е 9, а не 20%. Проследих как ще се прилага тази мярка и за съжаление установих, че "Топлофикация София" в нарушение на закона събира 20% ДДС. Бих предпочела да си го представям като грешка, въпреки че съм изненадана, защото за всеки юрист е ясно, че данъчните закони винаги се прилагат само занапред и са много консервативни. След като сезирах НАП и Министерството на финансите, те реагираха незабавно, още на следващия ден и се очакваше много бързо "Топлофикация" да започне да връща тези пари на хората. За съжаление те се забавиха и трябваше да пиша втори път. Всички абонати на "Топлофикация София", получили фактури след 9 юли, ще трябва да получат нови. Вече платилите трябва да внимават да не платят втори път - в техните сметки трябва да е разписано какво трябва да им се върне. Тези, които са изчакали, трябва да проверят дали сумата действително е коригирана", посъветва омбудсманът. .

"Хаосът е огромен, но се радвам, че беше разрешен в полза на хората, защото 3 милиона лева не е никак малка и пренебрежима сума", коментира Диана Ковачева.

Омбудсманът се обяви за задължителни компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. Ковачева показа данни, според които цените на дървата за огрев и пелетите са скочили над 69%, в пъти повече от годишната инфлация. Заради това е сезирала Комисията за защита на конкуренцията.

"Те трябва да отговорят защо при условие, че няма свито предоставяне и наличност на дърва за огрев, доставките са ограничени и цените растат. Дали има картел може да каже само КЗК", заяви тя.
БНТ