/ БГНЕС
Арх. Здравков провери ремонта на градинката между Народното събрание и Софийския университет
101028
Арх. Здравков провери ремонта на градинката между Народното събрание и Софийския университет
  • Арх. Здравков провери ремонта на градинката между Народното събрание и Софийския университет
Добре ли е изпълнен проектът за реконструкция на градинката между Народното събрание и Софийския университет - мнения по темата днес сблъскаха възложител, изпълнител и надзор на обекта. От Столичната община направиха изненадваща проверка на градинката, при която главният архитект Здравко Здравков установи множество неизправности. Според Надзора на обекта настилката е равна, но има недобре изпълнени фуги и довършителни работи, а фирмата изпълнител твърди, че е отстранила всички направени забележки.

БГНЕС

Причината за днешната проверка се оказа писмо на строителя, с което той иска от Столичната община да започне процедура по издаване на обекта на акт 15. Главният архитект Здравко Здравков обаче откри на терен редица неизправности: „Към университета или към всички тези алеи има разминаване в зануляването на фугите. Голяма част от тях са негативни, голяма част са позитивни. Направихме забележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да бъдат подменени. Те не са подменени, а са замазани с материал, който според мен е чист теракол и би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба. Аз съм убеден, че всяка една от тези плочки трябва да бъде проверена наново и да бъде подменена. Контактната зона, съществуващите бордюри в момента отново е наплескана с някаква циментова замазка, не знам какъв е материалът, това, че не са изрязани елементите по периферията е изключително недобро решение”.

БГНЕС

БГНЕС

Ирена Кънчева от Надзорната фирма на обекта обаче беше далеч по-скромна в критиките си: „По стандарт е равно. Забележките са счупени плочи, недовършени СМР-та, например фугите са недовършени, има много със счупени ръбчета, които трябва да се подменят. Има недовършени дейности”.

БГНЕС

А Калин Русев, ръководител на строителните дейности, имаше свое обяснение за случилото се: „Самият обект имаше доста неясноти, които в процес на работата се изчистваха и все още се изчистват. В петък имаше проверка от строителния надзор и приемателна комисия да видим настилката. Всичко това, което в момента гледаме, е в допуска спрямо техническата спецификация. Има строителен надзор, който през цялото време е тук и каквото ни е казал, всичко сме отстранили. За теракола и фугите исках да обясня, че това са т. нар. температурни фуги, които последните дни нямаше подходящи атмосферни условия да бъдат направени. А всичко, каквото се искаше от нас, ние сме направили”.

БГНЕС

БГНЕС

В крайна сметка, по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова работата по завършване на обекта ще бъде спряна до отстраняване на нередностите. А това трябва да се случи до края на август, когато е и крайният срок за изпълнение на зона 4. При неспазване на сроковете фирмата изпълнител ще дължи по 178 000 на ден.

БГНЕС