/ / iStock/Getty Images
217 166 644 лв. залагаме за почистване на София за 2020 г. Това е с 5.4% повече в сравнение с 2019 г. Това обяви заместник-кметът по екология в общината Йоана Христова, предаде БГНЕС.

Въпреки заложеното увеличение на средствата, таксата за смет, няма да се повишава, увери Христова.

„67 млн. лв. са предвидени за събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци на територията на София. С 1 млн. лв. повече сме предвидили за събирането на разделно събрани едрогабаритни отпадъци от домакинствата. 85 000 200 млн. са предвидени за чистотата на териториите за обществено ползване, което е с малко над 8% от средствата, заложени през 2019 г. за същата дейност“, обяви тя и добави, че предвиждат и над 3 млн. за плащането на таксата за депонираните отпадъци, които през новата година няма да се увеличават.

Изграждат четири индустриални зони в София

Зам.-кметът посочи още, че в план сметката на общината е заложено улиците, по които се движи градският транспорт да бъдат измити четири пъти.

„Общо 76 653 дка улици ще бъдат измити, а чрез автоцистерни с дюзи, с кратност 24 пъти, ще бъдат измити всички улици в града, което представлява още 290 000 дка. Увеличаваме общо машинното миене на улиците с 83% и със 7%, повече от 2019 г., да бъдат изметени машинно улиците на града“, съобщи Христова и добави, че това са част и от мерките за опазване чистотата на атмосферния въздух в столицата.

В проекта на бюджета за почистването на града през 2020 г. са заложени и 200 000 лв. повече средства, които ще бъдат дадени на районните администрации за косене, почистване и поддържане на междублоковите пространства.

Зам.-директорът на Столичния инспекторат Петър Николов обясни, че те инспекторите им контролират миенето на улиците и сметоизвозването на отпадъците в града 24 часа в денонощието.
„Около 50 000 лв. глоба сме наложили от началото на ноември на сметопочистващите фирми за почистването на улиците от листата“, каза зам.-директорът, цитиран БГНЕС.

Новата гора на София се разшири с 25 декара

Той добави още, че през 2020 г. ще бъде повишена и заплатата на инспекторите им с 10%.

По отношение на работата на общинското дружество „Чистота Искър“, Христова каза, че те се занимават с дейности по рекултивация на депата в Суходол и Долни Богров, както и, че са заложени средства за закупуване на техника, за да може дружеството да увеличава възможностите си. Христова уточни, че към момента почистването и миенето се извършва и от седем частни фирми, чийто договори изтичат през пролетта на следващата година. Зам.-кметът обяви още, че средствата за зимно почистване остават, както и през тази година, в размер на
17 млн. лв., като с 1 млн. лв. се увеличават средствата за поддръжката на пътната мрежа в парк Витоша и Южната дъга.


Попитана какво се случва с ремонта в Западния парк, Христова отговори, че в момента общинското дружество премахва грешките от проекта, който беше спрян.

„Очакваме през лятото, обектът да бъде приключен“, обяви зам.-кметът по екология.
БГНЕС