/ БГНЕС, архив
Собственици на терени в квартал „Горубляне” ще излязат на протест днес. Вероятно проявата сериозно ще затрудни трафика от и към София в ден, в който се очаква много хора да се завърнат след почивните дни.

Демонстрацията ще се състои от 16.00 ч. на кръстовището на „Цариградско шосе” с ул. „Павел Красов” и „Димитър Пешев”.

БГНЕС, архив

Горубляне не иска парк върху частни имоти (СНИМКИ)

Недоволството на местните е продиктувано от това, че 23 години плащат данъци за терените си, които обаче не могат да използват, а сега Столичната община е решила върху тях да разположи нов парк в кв. „Младост” - „Източен”.

БГНЕС, архив

На предишния протест, на 24 февруари, полицията състави актове на гражданите, обвинявайки, че нямат право да блокират входно-изходната артерия на София.

Жители на Горубляне пак на протест, този път пред НС

Въпреки това те отново ще си "запазят" кръстовището, за да кажат своите искания, сред които е и това Столична община да им плаща по 1 лв. наем за площите, които не могат да използват.

БГНЕС, архив

Също така жителите на „Горубляне” настояват за дебат по темата „Законно ли е да се извършва национализация в 21 век в държава членка на ЕС прикрита под названието „принудително отчуждаване за зелени площи“, както и диалог, свързан с новата наредба за прилежащите площи към блоковете от социалистическите комплекси, сервитутите към тях и така наречените „междублокови пространства“.
БГНЕС