/ БГНЕС
Жители на Горубляне пак на протест, този път пред НС
96133
Жители на Горубляне пак на протест, този път пред НС
  • Жители на Горубляне пак на протест, този път пред НС
Жители на столичния квартал „Горубляне” отново излязоха на протест срещу изграждането на Източен парк върху частни земи. Този път недоволството се премести от Околовръстното шосе пред сградата на Народното събрание. Гражданите посочват, че нямат против обособяването на парка, но нека той да бъде разположен върху общински терени.

Преди броени дни жителите на „Горубляне” блокираха околовръстния път заради намерението на Столична община да се изгради парк „Изток” върху земи, които те считат за свои. По време на днешното заседание на парламента недоволните граждани се събраха на протест с искане законодателната власт да съдейства за опазване на частните имоти.

Горубляне не иска парк върху частни имоти (СНИМКИ)

"Ние сме онези дребни собственици, които се опитваме по най-добрия начин да експлоатираме имотите си, които е в полза и на нас самите, и на семействата ни, и на държавата, защото това значи данъци, развитие на земеделското стопанство, развитие също така и на икономиката", казват те.

Горубляне протест НС
БГНЕС

Протестиращи твърдят,  че три четвърти от земите им са застроени и те не са обезщетени. "25 години ние за тези застроени земи, които са под блокове, околоблокови пространства, градинки, улици, предприятия имаме признато от държавата право на собственост, всеки от нас е получил документ, който гласи "Признавам правото на собственост, отказвам да я установя". И досега българската държава и общините не са си свършили работата да ни обезщетят", казва един от недоволните.  
 
Според демонстрантите близо 500 семейства ще бъдат засегнати, ако източния парк се изгради върху части земи.