/ БГНЕС
Десетки жители на столичния квартал "Горубляне" протестираха срещу плановете на Столична община за изграждане на парк върху частни имоти, а не върху общински и частни.

„Долу ръцете от земята на нашите деди”, „Частната собственост е неприкосновена”, „Земята на горублянци 1956 г - в ТКЗС, 2018 г - в парк Изток” - са само част от плакатите, които местните издигнаха по време на протеста си. Движението в района на Околовръстното шосе и бул. „Самоковско шосе” по обед бе временно ограничено.
 

БГНЕС


Собственици на терени, върху които се планира да се изгради бъдещия Източен парк, граничещ с "Младост", "Дружба" и "Горубляне", са на мнение, че този парк няма да се реализира в близко бъдеще и зад идеята се крият други планове.
 

БГНЕС


Затова свидетелстват и промените, които се правят в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, твърдят собствениците на земи. Те са убедени, че по този начин общината цели да ги лиши от възможността да сменят предназначението на терените си, които към момента са отредени за озеленяване.
 

БГНЕС


Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи върху 1250 декара.
БГНЕС