/ БТА
Четвърти пореден ден продължава демонтажът на централните фигури от Паметника на Съветската армия. Въпреки лошите метеорологични условия и дъжда, двама работници са издигнати с кран до най-високата точка на монумента и продължават работата си.

паметник съветска армия софия демонтаж
БТА

паметник съветска армия софия демонтаж
БТА

Полицейското присъствие около паметника продължава да бъде засилено. Има два реда ограждения, които подсигуряват периметъра около паметника.

Демонтираха жената, детето и главата на руския войник от Паметника на Съветската армия 

Припомняме, че със свое постановление правителството е предвидило 260 000 лв. за ремонт и възстановяване на Паметника на Съветската армия. Сумата е за финансово осигуряване на необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправка и заздравяване на мемориален комплекс „Паметник на съветската армия“, възложени на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който, съгласно Закона за държавната собственост, управлява имота – частна държавна собственост, пише в постановлението.

Процесът по демонтаж започна на 12 декември. Областния управител на София-град Вяра Тодева обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.
Иван Лазаров/БТА