/ БГНЕС
Частници ще превръщат бившето депо „Клокотница”, откъдето е тръгнал първият софийски трамвай, в музей и Център за изкуствата. Столична община ще обяви конкурс, като идеята е да се намери инвеститор, който да вложи над 10 млн. лева за обновление.
 
"5 минути София": Разходка из музея, пазител на миналото на българските земи (ВИДЕО)

Рушащата се сграда се отдава под наем за 10 години, а наемателят ще трябва да плаща всеки месец по 116 хиляди лева. От „Московска” 33 очакват мястото да се превърне в предпочитана дестинация за заснемането на филмови продукции, което ще донесе допълнителни средства в хазната.
 
Преди 116 години потегля първата столична мотриса, по известна още като „Графинята” именно от старото депо „Клокотница”.
 
София като вдъхновение и кино декор (ВИДЕО)

От години сградата не се използва, а днес прилича повече на съборетина, отколкото на паметник на културата, какъвто статут всъщност има. Местната власт в София е решила да отдаде под наем бившия дом на трамваите на частен инвеститор, който за срок от 10 години да ползва мястото като го превърне в технологичен музей и център за изкуства.
 
Общинският съвет предлага месечна наемна цена от 116 хиляди лева, отделно от това наемателят ще плаща и по 380 лева всеки месец, за да може да преминава през имота.
 
Разходка из стара София: Царските конюшни (СНИМКИ)

На бъдещия временен стопанин се полагат и такса битови отпадъци, консумативи и охрана на обекта. Освен това инвеститорът е длъжен да обнови депото за собствена сметка. На предстоящото заседание на местния парламент ще бъдат гласувани окончателните критерии, по които ще се проведе конкурса.