/ Георги Димитров
Близо 2 тона стъкло се събраха по време на съвместната кампания на организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки ЕКОПАК България и пързалка „Юнак“ „RE-спортувай: Стъкло за кънки“.

Всеки, който предаде над 5 кг стъкло, получи талон за безплатно каране на кънки, а първите 30, които донесоха над 10 кг, ще участват в безплатен урок с трикратната ни медалистка по шорттрек Евгения Раданова и многократния ни шампион по фигурно пързаляне Найден Боричев. Тренировката ще бъде от 9 часа на 6 февруари (неделя) на пързалка „Юнак“.

Безплатно каране на пързалка „Юнак“ срещу стъкло за рециклиране

Над 200 човека предадоха стъклен амбалаж и ще могат да използват безплатните си талони в сесия по избор всеки ден до 6 февруари. Повечето от тях обаче влизаха на пързалката директно от пункта за събиране на отпадъка за рециклиране. Най-малкият участник беше на 2 години, а най-възрастният на 84.

Въпреки че кампанията беше обявена от 10 до 13 часа в съботния ден, първият ентусиаст – Калин от Трявна, пристигна още в 8.30 часа с над 30 килограма стъкло. „От малък родителите ми са ме научили да събираме разделно и за мен е важно. Това за мен вече е начин на живот“, каза Калин.

В кампанията се включи и изпълнителният директор на ЕКОПАК България Александър Урманов, както и служителите на организацията. От началото на сезона всяка събота и неделя от 9 часа Евгения Раданова, Найден Боричев и треньори от клуб „Айс Пик“, провеждат безплатни уроци за деца под мотото „Първи стъпки на леда“.

Георги Димитров

ЕКОПАК България е водещата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. Организацията създава и управлява системи за разделно събиране в над 80 общини, използвайки трицветната система от контейнери и е основен доставчик за рециклираща индустрия в страната. През 2020 година организацията е събрала и предала за рециклиране близо 95 000 тона пластмасови, стъклени, метални и хартиени отпадъци от опаковки.

Ледената пързалка „ЮНАК“ се намира до метростанция стадион „Васил Левски“. Тя е наследник на легендарната пързалка „Дружба“, която не беше отваряла врати от близо 30 години преди през 2018 г. отново да заработи за посетители.

Георги Димитров


 
БГНЕС