/ Георги Димитров
Организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки ЕКОПАК България и пързалка „Юнак“ организират съвместна кампания за събиране на стъкло „RE-спортувай: Стъкло за кънки“. На 29 януари (събота) всеки гражданин, предал поне 5 килограма стъклени опаковки (шишета и буркани) от 10:00 до 13:00 часа на специално обособен пункт до пързалката ще получи безплатен билет за вход за пързаляне с кънки.

Георги Димитров

Талонът може да се използва до края на активния сезон на 06.02.2022. Независимо от количеството предаден отпадък, един човек може да получи максимум 1 безплатен талон за ползване на пързалката.

Първите 30 участника, които предадат повече от 10 килограма, ще получат допълнително и специален талон за безплатен урок по пързаляне с кънки, воден лично от трикратната олимпийска медалистка по шорттрек Евгения Раданова. Безплатният урок ще се състои от 9 часа на 06.02.2022 (неделя).

Георги Димитров

„Днес обявяваме една нова инициатива, с която обвързваме две страни на здравословния начин на живот – екологията и спорта. Мисля, че е повече от естествено да се грижим както за здравето си, така и за това градът, в който живеем да е по-чист и опаковките, които изхвърляме да отиват за рециклиране. Затова и нарекохме инициативата си „RE-спортувай: Стъкло за кънки“. Благодаря на нашите домакини от Ледена пързалка „Юнак“ и на Жени Раданова, че прегърнаха този проект и най-вече за това, че подкрепят разделното събиране на отпадъци. Посетителите на пързалката вече използват цветните контейнери и помагат за това опаковките да имат нов живот. Убеден съм, че това е само началото на много успешни бъдещи кампании, които ще правим заедно в подкрепа на спорта, екологията и активния начин на живот“, заяви изпълнителният директор на ЕКОПАК България Александър Урманов.

След представянето на проекта, Евгения Раданова проведе демонстративен урок за дошлите да го отразят журналисти.

„За мен е чест и удоволствие да бъда част от инициативата „RE-спортувай: Стъкло за кънки“. Напомня ми на времето, когато като деца събирахме кестени, хартия и буркани, за да получим 2 левчета и да си купим сладолед. Винаги съм вярвала, че подобни кампании трябва да се подкрепят и всеки от нас да дава личен пример. Много съм щастлива да съм част от тази инициатива. Радвам се, че на това място, на което преди много години започна моя дълъг спортен път мога да покажа уменията, на които се научих и да предам своя опит. Призовавам всички да подкрепим кампанията, да съберем максимално голямо количество стъкло на 29 януари и после да покараме заедно кънки“, каза Раданова.

През целия сезон 2021-2022, със съдействието на ЕКОПАК, на пързалка „Юнак“ се извършва разделно събиране на отпадък.

Георги Димитров

БГНЕС