Автомобил едва не помете протестиращи на Орлов мост
Автомобил едва не помете протестиращи на Орлов мост / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Хиляди отново на протест в столицата
65068
Хиляди отново на протест в столицата
  • Хиляди отново на протест в столицата

Въпреки че протестът в столицата в сряда като цяло премина без провокации и спокойно, минути след полунощ останалите да протестират на Орлов мост около стотина души се разминаха на косъм с тежък инцидент.

Част от протестиращите бяха насядали на пътното платно, когато от Полиграфическия комбинат дойде с много висока скорост луксозен автомобил. В последния момент шофьорът успя да заобиколи младежите на платното.

Според очевидци от колата излязъл мулат, който се качил върху автомобила си и започнал да обяснява, че неговото поведение било протест, а не това, което се прави в последните десетина дни.

Бързата намеса на полицаите спаси провокатора от гнева на протестиращите. Въпреки създалата се суматоха ситуацията на Орлов мост се успокои след около 3-4 минути.

За 13-ти пореден ден протестите срещу кабинета „Орешарски" продължиха в цялата страна.

В столицата отново хиляди се събраха пред Министерски съвет, като в началото на протеста имаше и проверки от полицията на документите на някои от присъстващите, за да се избегнат провокации.

От страна на протестиращите се чуваха традиционните скандирания „Оставка", „Мафия" и "Червени боклуци". Някои от протестиращите бяха облекли затворнически дрехи, като носеха табелки с имената на лидерите на парламентарно представените партии.

При фонтаните пред президентството беше сборен пункт и на артистите, дошли да подкрепят протеста.

Те обясниха, че подкрепят всички здравомислещи българи, а за поведението на управляващите коментираха, че то минава всякакви граници с нахалството и безочието си.

Въпреки концерта на рокаджиите на площада и мюзикъла, представен от университетския театър на СУ "Св. Климент Охридски", протестиращите поеха на традиционното си шествие.

Нов символ на протеста станаха зелените фенерчета, с които бяха "зачеркнати" имената на партиите пред централите на БСП и ДПС.

На контрапротест пред НДК пък се събраха подкрепящи правителството на Орешарски граждани. Протестиращите бяха не повече от 100-150 души, като повечето от тях вече се бяха разотишли към 19:30 ч. В подкрепа на кабинета дойдоха предимно възрастни хора, като повечето от тях заявиха, че ще продължат да протестират и през следващите дни.