8 млн. лв. похарчи СУ преди празниците за 120 г. висше образование в България
8 млн. лв. похарчи СУ преди празниците за 120 г. висше образование в България / cнимка: Sofia Photo Agency

Близо осем милиона лева е изразходвал Софийският университет за ремонтни дейности, съобщи ректорът на университета проф. Иван Илчев. Всичко това се прави по случай 120-ия рожден ден на висшето учебно заведение. Честванията за събитието вече започнаха и включват научна, културна, издателска и празнична програма. Логото на празника е „120 години висше образование в България”.

„Седемте изкуства гостуват на Софийския университет” – така се казва първата част от културната програма на университета, каза доц. Александър Кьосев. „Известни софийски писатели, театрали, танцьори, кинематографисти, художници, музиканти, дизайнери гостуват на Алма матер”, каза Кьосев.

Календар с културните събития може да бъде намерен на новата уеб страница на университета – www.portal.uni-sofia.bg. На нея също така ще бъде качвано и видео с реч на ректора, който казва с какво се е справил и с какво не през изминалия месец. Друга новост за университета ще е специална научна награда, която ще се връчва на две години. „Комисия от университета ще избира един учен с престиж, с много ценни постижения за българската наука. Той ще получава голямата награда на стойност 10000 лева”, отбеляза още Кьосев.

На патронния празник на университета ще завършат и честванията, по повод 120 годишнината. „Най-важният ден е 24 ноември. В ранния следобед ректорите обличат своите тоги и тръгват из София, поднасят венци на определени места. Шествието достига до Народния театър, където ще има тържествен концерт”, разказа още той.

След Народния театър шествието ще се насочи обратно към Университета като по пътя ще мине по улица „Раковска” през софийските театри и към него ще се присъединят известни актьори. Накрая празникът ще завърши с бал с маски.