Земеделските производители с конкретни мерки към държавата
Земеделските производители с конкретни мерки към държавата / Яна Зафирова

Кметовете от пострадалите от наводнения села в община Сливен настояват да се почистят речните корита, да се укрепят бреговете и язовирите да се изпускат навреме, за да се предотвратят ситуации подобни на сегашната.

Мнението си те изразиха днес на нарочна среща в село Крушаре с министъра на земеделието и горите Десислава Танева. По думите на кмета на село Крушаре Димо Станков ситуацията в селото е тревожна. „Причината е, че некадърността на някой хора накара хората да се страхуват за живота си, за имотите и посевите си“, коментира още кметът и добави, че положението е овладяно, но няма гаранция, че може да стане по-лошо, защото остават около 20 см водата да влезе в дворовете на първите къщи, близост до река Тунджа. Залети са още стопански постройки, дворове и посеви и земеделска земя.

1000 декара с трайни насаждения 500 декара с есенници са залети в землището на село Гавраилово. Според кмета на селото Димитър Андреев, и според специалисти ако трайните насаждения престоят повече от 10 дни под вода те атрофират.

Кольо Колев, председател на регионалния съюз на зърнопроизводителите информира, че в района на село Камен са залети около 2000 декара, от тях 300 са есенници. Ако валежите продължат посевите ще бъдат унищожени.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева увери стопаните, че чиито площи са пропаднали на 100%  ще бъдат обезщетени с държавна помощ. Тя категорично заяви, че създалата се ситуация не застрашава бъдещата реколта.