Задържаха трима, нападнали горския стража
Задържаха трима, нападнали горския стража / Дарик

Тримата мъже, нападнали с брадва горския стражар са задържани. По случая е образувано досъдебно производство.

Горският надзирател Георги Златев е бил нападнат при извършване на охрана в местността „Бармука в Сливен, съобщи инж. Георги Христов, директор на Държавно Горско стопанство - Сливен.

Инцидентът е станал около 12.30 часа днес. При изпълнение на служебните си задължения горските надзиратели Георги Златев и Димчо Великов са забелязали трима нарушители, които влачат прясно отсечени дърва. Докато Великов отива до служебния автомобил, Георги Златев е съборен на земята от нарушителите, при което е последвал удар, от който той губи съзнание.

Нарушителите напускат мястото на инцидента. Пострадалият служител е намерен от свои колеги и е откаран в Спешно отделение към болница „Д-р Иван Селимински". При проведения медицински преглед лекарите установяват, че Георги Златев е със счупен нос и със съмнение за сътресение на мозъка, след което е приет в болница.

Всички допълнителни разходи по лечението на горкия надзирател ще бъдат поети от Държавното стопанство.

„Горските служители, прилагащи засилените контролни мерки, които правителството въведе в последната година, нееднократно са заплашвани от нарушители на закона. Контролните органи ежедневно охраняват местата с концентрация на нарушители на незаконна сеч, където попада и местността „Бармука, "коментира Христов.

През месец януари служители на ГСУ - Ичера и ГСУ - Раково са пренасочени да указват съдействие на служители от ГСУ - Сините камъни и ГСУ - Сливен - Изток.

От началото на тази година до 16 януари, горските надзиратели са съставели 106 акта. През миналата година актовете срещу нарушители са 396. През миналата година, актовете срещу нарушители са 396.

През есенно - зимния сезон, като превантивна мярка срещу нарушения от незаконна сеч, ДГС - Сливен предоставя на нуждаещи се граждани по одобрени списъци да придобият дърва от отпадъчна дървесина и дърва от склад.