Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / личен архив
Община Нова Загора набира доброволци за овладяване на бедствия и кризи, се съобщава на общинския сайт. Очаква се доброволците да участват в спасителни операции; ограничаване и ликвидиране на пожари; извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи;  оказване на първа помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации и др.

Информация за изискванията, необходимите документи за кандидатстване и преференциите, които могат да получат, е публикувана в сайта на община Нова Загора.

В Община Нова Загора през 2013 година е създаден един доброволчески отряд, в който към момента има 12 доброволци, каза пред репортер на БТА инж. Севдалин Спасов, ст. експерт в общинския отдел „Защита на населението и отбранителномобилизационна подготовка”. Сред тях има три медицински лица, а основният състав е от общински служители. Има още охранители, бивши военни и бивши служители на МВР, като средната възраст е над 50 години. Инж. Спасов коментира, че интересът към доброволчеството от страна на младите хора е слаб.

„Ние сме народ, който бързо се обединява“: Над хиляда доброволци помагат в Карловско

Сред преференциите, от което могат да се ползват доброволците, са право да получават дърва за огрев, да бъдат освобождавани от заплащане на местни такси или заплащат такси в намален размер, право на преференциално паркиране, безплатно ползване на градски транспорт.

Доброволците в Новозагорско се включват при отстраняване на последиците от наводнения, при снегонавявания и обледенявания и при помощ за овладяване на малки полски пожари. Те разполагат със защитно облекло, но за гасене на пожари е неоходимо по-сериозно оборудване, обясни той.

Според наредбата за доброволните формирования, може да се сформира отряд от 35 души, като намерението на общината е този състав да бъде попълнен, посочи инж. Спасов.
БТА