Разчистването на щетите в Карловско ще продължи и в празничния 6 септември
Повече от 600 военнослужещи са се включили през последните четири дни в разчистването на засегнатите от наводнението села в Карловско. Това съобщи пред журналисти в Слатина служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

карловско наводнение
БГНЕС

По думите му в дейностите са участвали общо 67 броя специализирана техника - резачки, транспортна техника, багери и двата хеликоптера от Авиобаза Крумово. Стоянов уточни, че първо трябва да се изчистят коритата, после и основните комуникационни линии - улиците, "за да се стигне до всеки дом и да започне разчистване". 

Участвалите в разчистването военнослужещи са от 61-ва Стрямска механизирана бригада, Трета авиационна база - Граф Игнатиево, 24-та авиационна база - Крумово, 110 логистичен полк и от 91-ви инженерен полк. 

села наводнения карловско
БГНЕС

Разчистването продължава с ускорени темпове и няма да спре утре, въпреки почивния ден, отбеляза Стоянов. Той информира, че повече от 100 човека доброволци са помагали днес, а утре се очакват над 600 доброволци в трите села, които пострадаха най-тежко от наводнението. 

В село Богдан има седем къщи, които са съборени, но има и още които не са пригодни за живеене, каза министърът. "Армията не се занимава с построяването на контейнерни жилища, разполагаме с палатки, но това не е необходимо. Контейнери има, сигурен съм, че държавата може да реагира. Лично аз ще повдигна въпроса с тези жилища на Министерски съвет в сряда в 11:00 часа" - така министърът отговори на въпрос има ли готовност за изграждане на временни жилища за хората, останали без домове.

села наводнения карловско
БГНЕС

Задължително трябва да се предприемат превантивни мерки, още повече че идва сезонът на по-обилните дъждове, отбеляза Стоянов. По думите му коритата трябва да бъдат изчистени. "Надявам се средства да бъдат намерени от Министерски съвет и да бъдат отпуснати на общините за тази цел", добави той. Според министъра в Слатина непочистените дерета нямат вина, а огромното количество валеж, което е паднало. 

карловско наводнение
БГНЕС

В момента две комисии описват всички щети, като по-конкретни данни ще има в края на седмицата, каза кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че администрацията води дарителска кампания чрез публична банкова сметка. Има нужда от консерви, храна, дрехи, одеяла, обзавеждане. Ще ги приемем, съхраним и предадем на нуждаещите се, посочи кметът. За всички доброволци, които се отзовават, сборните пунктове са пред кметствата в селата. От там се разпределят по домовете и дворовете на хората, а представителите на институциите почистват инфраструктурата и обществените сгради, каза още Кабаиванов.