Военният съд заседава по делото „Майбах”
Военният съд заседава по делото „Майбах” / netinfo

Заседание на Сливенския военен съд ще се проведе днес. През месец май съдът за втори път в рамките на два дни наложи глоба на единият от адвокатите по делото срещу Томас Гмайнер, Матеус Майр и майор Алексей Петров за кражбата на танк "Майбах" от южната ни граница, съобщи за Дарик заместник-началникът и говорител на Военна прокуратура полк. Христо Тинев.

Глобата е в размер на 500 лева и е наложена заради протакане на процеса, като на предното заседание се е явил само единия адвокат, който е поискал отлагане на делото и е представил болничен лист на колегата си, в който обаче не е посочено, че заболяването му е такова, което не позволява да се яви в съда. Адвокатите направиха искания за нови експертизи и за отвод съдебния състав, като некомпетентен. Съдът отхвърли исканията им.

Защитата напусна съдебната зала, за което и бе наложена глоба. Единият адвокат бе глобен със 100, а другият с 200 лева за неуважение и обида към съда.

 Двамата чужденци и ямболският военен са подведени под отговорност за кражба в особено големи размери.

В края на 2007 година тримата бяха пуснати под гаранция. Гмайнер и Майр успяха да избягат в родината си и ще бъдат съдени по т.нар. „задочно производство".

 Ако обвиненията бъдат доказани, тримата могат да получат присъда от 3 до 15 години затвор. По нашумялото дело трябва да бъдат разпитани над 40 свидетели.