ВАС остави в сила решението за намаляване на данъците
ВАС остави в сила решението за намаляване на данъците / Дарик Сливен, архив

Върховният административен съд остави в сила определение на Административен съд – Сливен от 5.02.2013 г., с което бе отхвърлено искането на кмета на община Сливен Кольо Милев да бъде отменено решението на Общинския съвет, с което бе намален данък недвижими имоти. „Изводът на съда е законосъобразен – пише в решението на ВАС от 18.03.2013 г. - По делото няма спор за факти. Спорът по делото е - доказал ли е частният жалбоподател, че действието на оспорения акт ще му причини значителна или трудно поправима вреда и твърденията му основават ли се на нови обстоятелства.”

Според съда, жалбоподателят не е  посочил каквито и да било доводи и не е ангажирал каквито и да било доказателства в подкрепа на искането си. С частната жалба излага доводи, свързани с необходимостта от повторна обработка на основната информация и съобщаване на данъчно задължените лица, с трудности по събиране на данъците и изпълнение на приходната част на бюджета на общината, както и трудности, във връзка с приложението на чл. 28, ал. 3 ЗМДТ.

„Следва да се прави разлика между вреда и обем на законово определени задължения, различен от обичайното. Тези допълнителни дейности и следователно, с оглед твърдението на жалбоподателя - вреди, не са новонастъпили – след приемането на нормативната разпоредба, обстоятелства. Напротив, те биха могли да настъпят или да не настъпят в зависимост от решението на съда за законосъобразността на оспорения акт… Що се отнася до твърдените затруднения на данъчно задължените лица, следва да се посочи, че дали жителите на община Сливен ще бъдат затруднени в качеството си на данъчно задължени лица поради евентуална промяна на наредбата, или в качеството си на жители на общината ще бъдат лишени от определени дейности, които е следвало да бъдат обезпечени от бюджета, който няма да бъде събран поради настъпилата промяна, е въпрос на политика на органа на местното самоуправление и не може да бъде обсъждан като основание за спиране на действието на приетото изменение на наредбата” – пише още в решението на ВАС.