община Тунджа
община Тунджа / община Тунджа
С поредица от събития организирани от народните читалища, детските градини, училищата, потребителите на социални услуги и клубовете на пенсионера, Община „Тунджа” отбеляза Деня на християнското семейство.

В село Кабиле, самодейците от ансамбъл „Кабиле” и жители на селото се събраха да отпразнуват Деня на християнското семейство и на православната младеж.

За всички присъстващи беше подготвена празнична програма, като специално внимание беше обърнато на най-младото семейство в селото - Камелия и Пламен Димитрови, които сключиха брак на 23 септември.

По стар български обичай, те бяха посрещнати около трапезата с чаша червено вино и със сладка питка намазана с мед, за да им е сладък семейният живот. Децата от селото имаха възможност да рисуват на тема: „Аз и моето семейство”, след което подариха рисунките си на своите родители. Голямата изненада в празничната програма беше изпълнението на 10 годишния гайдар Георги  Янчев.

За пореден път отец Янко сподели празника с потребителите на социалната услуга.

В задушевната беседа отецът припомни за смисълът и символиката на този светъл ден, за ценностите, на които възпитава, за святата грижа към децата, за любовта и смирението, от което всички имаме нужда.

По случай празника Въведение Богородично, самодейците от народно читалище „Христо Ботев-1928“, с. Ботево, съвместно с ученици от 1 до 7 клас от основното училище в селото, посетиха местния храм „Рождество  Богородично“.

Тунджа
община Тунджа


Децата запалиха свещички и прочетоха молитви за здраве и благополучие. На 21 ноември, в село Бояджик, възрастните хора от клуба на пенсионера „Надежда“ отпразнуваха Деня на Християнското семейство. Те коментираха как се изграждат здравите основи на семейството, уважението, обичта и любовта, изразявайки надежда, че и младите хора оценят значението на семейството и вземат пример от своите родители.

В деня на християнското семейство, с мили думи за съхранението на семейното огнище през годините и богата трапеза, жителите на селата Межда, Челник и Дряново отбелязаха празника.

На 21 ноември, в народно читалище "Прогрес-1936", с. Дражево, отбелязаха Деня на християнското семейство и християнската младеж. В празничната програма взеха участие децата от детската градина и ученици от основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в селото.

В народно читалище „Светлина-1929“, с. Роза, отбелязаха тържествено Деня на християнското семейство. По случай празника, самодейците от местното читалище, заедно с децата  от 1-ви до 4-ти клас на основното училище в селото, изработиха поздравителни картички. По-късно малчуганите зарадваха своите родители с ръчно изработените подаръци.

По случай Деня на християнското семейство, потребителите от Дневния център за стари хора в село Генерал Инзово посетиха децата от група „Детелина“ при детска градина „Кольо Тенев“.
        
Празник, посветен на Деня на християнското семейство, под наслов „Баба, мама и аз“ организира на 21 ноември народно читалище „Просвета 1910”, с. Тенево.

Тунджа
община Тунджа

Етнографската сбирка на читалището отвори врати, за да посрещне с пита и „добре дошли“ своите очаквани гости - малчуганите от детска градина „Кольо Тенев”, родители и възрастни хора от пенсионерския клуб „Хан Тервел” в селото.
       
Съчетавайки традицията с иновацията, самодейците от читалището, разказаха на децата за правилата на живот в патриархалното българско семейство и за това ползваха живия разказ на етнографа Мария Николчовска.

В празничната програма се включиха с изпълнения децата от детската градина, както и майките и бабите на малчуганите, които заедно с тях мериха сили в игрите: „Намотай кълбенце”, „Ръчички на криваче”, „Продаваш ли бабо гърненцето” и други.