Ученици участват в беседи за Рождество в библиотека „Сава Доброплодни
Ученици участват в беседи за Рождество в библиотека „Сава Доброплодни / netinfo

Регионална библиотека „Сава Доброплодни", с благословението и подкрепата на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, организира беседи с ученици от сливенските училища посветени на светлия християнски празник Рождество Христово до 4 декември, съобщи директорът на културната институция Росица Петрова.

Инициативата е продиктувана от целта съвременните български библиотеки да приобщават хората към религиозната култура и православието като традиционна и изконна религия в страната чрез подпомагане на православното образование, просвета и култура. Според Толедската концепция за религиозното образование в страните от Европейския съюз, дълбокото познаване на собствената религиозна традиция може да бъде добра "отправна точка" за изучаването на религиите на другите хора.

Чрез беседите се цели и приобщаване на младите хора към общозначимите християнски ценности, възраждане на православната общност, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог.

Интересът към инициативата е голям. Само за четири дни беседите ще бъдат посетени от над 400 ученици от ПМГ "Д.Чинтулов", ГПЗЕ "Захари Стоянов", Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов" и др.

Лектори са свещениците Силвестър и Иван и  иеродякон Калист, които с интересни мултимедийни презентации разкриват тайнството на празника Рождество Христово. Стилът на представяне на информацията и начина на водене на беседите носят надежда, че българската църква се реформира и се отваря за обществото, че младите хора могат да получат от нея духовно напътствие и подкрепа.