Ученици показват, че могат да строят
Ученици показват, че могат да строят / Дарик Сливен Архив

По инициатива на Камарата на строителите в Сливен стартира инициативата „Аз мога да строя". „Идеята е ученици от професионалните строителни гимназии в извънучилищна среда да получат задания, които сами да реализират", обясни председателят на областното представителство на Камарата Атанас Кошничаров. 

Учениците от 11 и 12 клас от Професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козарев" са разпределени в 3 екипа от по 6-7 деца, които работят по три идейни проекта - павилион, сграда тип „бунгало" и традиционна къща. След 10 декември, пред специално сформирана комисия, в която влизат и архитекти, строители и представител на общината, младите специалисти ще презентират идейните си проекти и ще започнат същинската работа по тях. 

 Проектите ще бъдат класирани от 1 до 3 място, като победилият екип ще продължи на национално ниво. Желанието и на организатори, и на участници е да се потърсят инвеститори за реализиране на проектите на учениците, особено на павилиона, който може да бъде построен в двора на професионалната гимназия в Сливен и да служи за образователни цели.    

Инициативата е осъществена пилотно през 2009 г. в Пловдив, а тази година в нея се включват и градовете Сливен, Стара Загора, Бургас, София и Русе.