Свещениците изнемогват
Свещениците изнемогват / netinfo
Свещениците имат таван на заплатата около 300 лева или малко отгоре с добавка за клас и за заплатите не ми се говори, заяви пред Дарик предстоятелят на сливенския катедрален храм „Свети Димитър”, отец Красимир Генов.

„Заплатите на свещениците са съвсем малки и този въпрос много пъти се повдига, но остана като глас в пустиня. Водени от дълбоката вяра в бога свещениците служат и изнемогват и това много често води до някакви спекулации.

От така наречените треби една част остава за храма , а друга за свещеника. Това са много малки възнаграждения като на просяци и въпреки това полагаме усилия в службите и проповядваме. Но аз не приканвам с нищо висшестоящите. И да увеличат заплатите с нещичко, ако то е същото, което държавата даде на пенсионерите, просто няма смисъл”, каза ставрофорен иконом Генов.

„Ще се намерят свещеници, които да служат в новите храмове в община Сливен - Камен, Самуилово, Чокоба и други села. Имаме две действащи семинарии и богословски факултети в София, Пловдив и Шумен. Така че свещеници ще има, стига да се направят новите храмове, пък и в старите трябва да има приемственост. Понеже кадрите все още не са нивото, на което трябва да бъдат, сега един енорийски свещеник отговаря за няколко храма според назначението си”, поясни отец Красимир.

До петък продължава третата сесия на Шестия църковно-народен събор, на която делегатите разглеждат промени в устава на БПЦ в главите за църковния съд, църковно-съдебните дела, църковните провинения и наказания, дисциплинарната отговорност на длъжностните лица по църковното ведомство, дисциплинарните простъпки и наказания, както и въпросите за издръжката на църквата, бюджет, контрол и отчет на църковните средства.