Сливен отбелязва Деня на Тракия и 100 години от Одринската епопея
Сливен отбелязва Деня на Тракия и 100 години от Одринската епопея / netinfo

Със заукопойна молитва и благодарствен молебен ще започне честването на 100-годишнината от Одринската епопея и Деня на Тракия в Сливен. Началото е днес от 9.30 часа в в храм-паметника „Св. Цар Борис I Покръстител".

В 10.30 часа кметът Кольо Милев ще открие паметната плоча на площад „Одринска епопея" в памет на героизма на българските войни.  Паметни плочи община Сливен постави на бул."Тракия", улиците „Булаир", „Одрин", „Ниш", „Чаталджа", „Преображение", „Дуран кулак", „Пирот" и др. улици, чиито имена са свързани с балканските войни и Одринската епопея.

Честването ще продължи в 16.00 часа на паметника на Седми конен полк „Орлето" с общоградско поклонение в памет на героите от Одринската епопея и военен ритуал за полагане на венци и цветя в памет на загиналите.  Кметът на Сливен ще произнесе слово „100 години Одринска епопея".

По повод годишнината във Военния клуб - Сливен от 17.30 часа ще се състои тържествено събрание-концерт, с участието на военния духов оркестър, фолклорните певчески групи при Тракийско дружество „Лазар Маджаров" и при НЧ „Звезда" в село Старо село, и фолклорния танцов ансамбъл „БРАВО".