РЗС свиква митинг за ново Велико народно събрание
РЗС свиква митинг за ново Велико народно събрание / сн. Дарик - Сливен

Митинг за свикване на ново Велико Народно събрание и нова конституция организира "Ред, законност и справедливост". Проявата е под надслов „Нова конституция за нова държава" и ще се състои на 10 март в София. Това обяви лидерът на партията Яне Янев на среща със симпатизанти в Сливен. Тогава ще започне общонационална подписка за провеждане на референдум.

„Партията има потенциал и сили да получи подкрепата от над 500 хиляди гласа и сме убедени, че подписката ще бъде факт и тогава властите ще бъдат принудени да се предизвика референдум", допълни лидерът на РЗС.

Янев иска промяна в състава на  парламента и намаляване броя на депутатите на 100, а не както досега 240. Той се обяви против имунитета на народните представители, съдиите и прокурорите. В новата конституция да се заложи правило всички изборни длъжности, депутати, общински съветници да могат да бъдат отзовавани. В конституцията да бъде записано "когато министър-председателят предлага структурен и персонален състав, да предлага и програма за управление със срокове. Да бъдат заложени нови принципи за структуриране на законодателната власт, защото по думите на Янев „тази съдебна система не слугува на справедливостта и закона , а на политико-икономическата мафия".  РЗС счита, че не бива Народното събрание, чрез своите политици, да се меси в кадруването при избора на прокурори и  съдии. От партията настояват за ясни критерии при избора на народни представители, тъй като „в момента в парламента влизат какви ли не криминални типове, както и провалени като личности хора", отбеляза Яне Янев. Иска се още рязка промяна в правомощията на кметовете и общинските съветници, в новата конституция да бъде заложен принципът на референдумната демокрация и когато 300 хиляди български граждани поискат провеждане на референдум, той да е   задължителен. От РЗС настояват още за облекчена процедура за инпийчмънт на президента, както и за референдум за определяне типа на управление в страната - парламентарна, полу-парламентарна или президентска република.