Сливенски гимназии
Сливенски гимназии / Ротари клуб Сливен
Кампания
93332
Кампания
  • Кампания
Над 700 ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“ и  ГПЗЕ „Захари Стоянов“ в Сливен днес бяха безплатно изследване за диабет. Организатори на инициативата са Ротари клуб Сливен, а проявата е част от национална кампания и е под патронажа на Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване, съобщи Антон Томчев, зонален асистент на президента на Ротари България.

Целта на кампанията е насърчаване на безопасна и подкрепяща училищна среда за децата с диабет и борбата с дискриминацията, постигане на държавна подкрепа за промяна в системата за децата с диабет в училищата, повишаване на информираността за диабета и насърчаване за здравословен начин на хранене и навици в училищната общност. „Идеята е да не се стига до това заболяване, правилния начин на живот и хранене при подрастващите”, подчерта Антон Томчев.

Сливенски гимназии
Ротари клуб Сливен



„Много е важна ролята на родителите, а основната цел е здравето на децата ни,” заяви Христо Трънчев, президент на Ротари клуб Сливен за годината. Диабетът при децата се различава от този при възрастните и ако хората не са информирани какви са рисковете при детския диабет той може да бъде противопоказен, коментира още Трънчев.

Проявата е подкрепена от „Националната асоциация на децата с диабет“, участие на студенти по медицина в Сливен от филиала Медицински университет - Варна.

Организаторите - Ротари клуб Сливен се надяват безплатнтите изследвания да продължат и в останалите учебни заведения в Сливен.