Проверки на сезонните работници в селското стопанство
Проверки на сезонните работници в селското стопанство / netinfo

Инспекция по труда в Сливен от днес се включва в извънредната национална кампания "Сезонна работа в селското стопанство". До 15 ноември ще бъдат инспектирани земеделски производители, наемащи работна сила.
Целта е ограничаване на нарушенията на трудовото законодателство, допускани при наемане на работници за осъществяване на селскостопанска дейност със сезонен характер.

Ще се проверява законосъобразното наемане на работна сила и осигуряване на безопасни условия на труд - сключването на писмени и регистрирани в НАП трудови договори, наличие на граждански договори, полагане на труд от непълнолетни лица, спазване на законоустановеното работно време, полагането и заплащането на извънреден и нощен труд, както и техническата изправност и обезопасеност на земеделската техника и правоспоспособността за управление на селскостопански машини, са акцентите при извършване на проверките.

За по-цялостното и мащабно провеждане на кампанията,  Инспекция по труда ще  получи информация за земеделските производители и характера на извършваната от тях дейност от Областните дирекции "Земеделие и гори".

При установяване на лица, работещи без сключени писмени трудови договори или наети по граждански договори, специалистите от Инспекция по труда ще сезират Бюрата по труда и Агенцията за социално подпомагане, като целта е да се избегне незаконното получаване на социални помощи и обезщетения за безработни.