Продължава силанизирането на зъбките
Продължава силанизирането на зъбките / Dariknews.bg, архив

В два зъболекарските училищни кабинета в Сливен се поставят силанти- в Осмо и Десето Средно училище. За удобство на родителите учениците от съседните училища или детски градини могат да посещават кабинетите. Това съобщи Управителят на Общински дентален център - Сливен д-р Живка Георгиева.

„Възстановяването на още училищни кабинети ще бъде още едно предимство, защото в тези кабинети освен силанизиране, във вид на игра и с помощта на книжки децата се учат да полагат грижи за устната хигиена", коментира още специалистът.

Силанизирането се извършва и в кабинети в Общинския дентален център, в здравните служби в селата Горно Александрово, новозагорското село Баня,котленското село Ябланово, в градовете Котел и Твърдица.

Силанти се поставят и в новоразкрития зъболекарски кабинет в ромския квартал "Надежда", където със съдействието на УНИЦЕФ и на медиатори, се изнасят здравни беседи. Силанти се поставят на постоянните шести зъби на децата от 6 до 8 години, за да ги предпазят от разрушение и кариес.

Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информираното съгласие на родителите, припомни д-р Георгиева.

В рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца, в област Сливен са били силанизирани общо 10 978 зъбки на 3106 деца. Това, по думите на д-р Георгиева, нарежда областта на пето - шесто място в страната по брой на обхванатите деца.

Кампанията по силанизиране ще продължи до 20 ноември.