Признание за Драматичен театър Сливен
Признание за Драматичен театър Сливен / netinfo

Две значими признания за работата си получи Сливенския драматичен театър „Стефан Киров". Комплексната оценка на Министерството на културата за държавните сценични институти у нас го нареди сред театрите с отлична оценка.

Втората новина е, че театърът е селекциониран за участие в тазгодишния Варненски театрален фестивал. Със своя спектакъл „Почерпки" той ще премери сили в морската столица с най-добрите постижения на театралното изкуство в България

. Високата оценка на театралната критика е за първата постановка у нас на пиесата на Кристофър Хамптън, която сливенският театър представи на Есенния театрален салон миналата година. Качествата на спектакъла впечатлиха театралната общност и при гостуването му на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев" в София в началото на март 2013-та. Рецензия на проф. Камелия Николова обобщава ласкавите отзиви за режисурата на Петър Кауков и за актьорската игра на Николина Янчева, Николай Луканов и Димитър Костадинов.

 „Фокусът, както на драматургичната стратегия на Кристофър Хамптън, така и на режисьорския подход на Петър Кауков, е актьорът. - пише авторката. - Тримата участници в спектакъла се възползват максимално от предпочитанието на автора и постановчика към изричането на темите, тревогите и техните обобщения най-вече чрез актьорското изпълнение.

В „Почерпки" Сливенският театър успешно се справя с предизвикателствата на една майсторски написана „актьорска пиеса". Тя взривява асоциациите и настроенията на публиката, която реагира с неочаквана енергия и вълнение".