Представиха Сливен в Брюксел
Представиха Сливен в Брюксел / netinfo

Община Сливен бе представена като част от Югоизточен регион на България в шестото годишно издание на Дни на отворени врати — Европейската седмица на регионите и градовете, организирано от Европейската комисия и Комитета на регионите на ЕС в Брюксел.

Официалното представяне е направено на три специално организирани мероприятия под формата на прием и семинари в Европейския парламент. Това съобщи за Дарик Стоян Марков - директор на дирекция «Икономическо развитие и Европейски програми» в общината. Община Сливен се представи също така и с виртуална изложба включваща - „Европейски издания XVI - XX век" на Библиотека „Зора" – Сливен, „Долината на тракийските царе в Сливенско", „Християнско изкуство", представяща експонатите на Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен, както и възможностите за културен туризъм в района.

Представянето на региона и общините се е осъществило в Европейския парламент. Под формата на коктейл на гостите е дадена възможност да дегустират български вина, сирена, кашкавал и мезета. Колоритност на цялото събитие е бил фона от автентична българска музика включваща изпълнения на гъдулка от наш музикант. Около 10 000 европейски, национални и регионални експерти и представители на банковите среди, бизнеса и гражданското общество участваха в над 145 семинара и други прояви в Брюксел. Едновременно с това под мотото на Дните на отворените врати се проведоха и 230 местни изяви в ЕС и извън него, добави още Стоян Марков.