Празник на Франкофонията в Сливен
Празник на Франкофонията в Сливен / Дарик Сливен, Архив

За поредна година в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен ще се проведе празник на френския език и култура.

Международният ден на франкофонията се чества на 20 март. В България Международният ден на франкофонията се отбелязва от 1993 г.

От днес до 20 март ще бъдат представени  презентации на френски език, прожекции на филми на френски език, организирани посещения в Чуждоезиков център. Пред учениците, изучаващи френски език от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и ПМГ „Добри Чинтулов”, ще бъдат представени презентациите:  „Литературното творчество на Патрик Модиано, увенчано с Нобелова награда за литература на 9 октомври 2014 година” - представяща интересни моменти от жизнения и творческия път на бележития френски писател и мултимедийна презентация на тема  „Айфеловата кула”.

В програмата са включени и прожекции на филми на френски език по известни френски романи – „Le Père Goriot” („Дядо Горио”), „Les Misérables” („Клетниците”), „Madame Bovary” („Мадам Бовари”), „Germinal” („Жерминал”), „Le Petit Prince” („Малкият принц”), „Les Trois Mousquetaires” („Тримата мускетари”), „Notre-Dame de Paris”  („Парижката Света Богородица”).

На 19 и 20 март ще бъдат организирани и колективни посещения в Чуждоезиковия център, където ще бъдат представени произведения на съвременни френски автори, както и нови помагала в помощ на изучаването на френския език.