Повече внимание през летния пожароопасен сезон!
Повече внимание през летния пожароопасен сезон! / Dariknews.bg, архив

Планът за защита при пожари, който е част от Плана за защита при бедствия е въведен от днес в община Сливен. Действията ще бъдат предприети във връзка с настъпването на пожароопасния сезон и повишената опасност от възникване на пожари. Въвеждането на плана за действие става със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев. Тя е издадена в следствие на заповед на областния управител, който обявява периода от 15 март до 15 ноември за пожароопасен.

Отчитайки обстоятелствата на повишен риск и предпоставки през този период за възникване на сложна пожароопасната обстановка на територията на общината и страната, Общинска администрация призовава гражданите и гостите на Сливен за повече съобразителност. По този начин ще бъдат предотвратени големи щети и спестени значителни разходи по овладяването на усложнена пожарна обстановка.

От общината апелират и за подпомагане работата на органите на „Пожарна безопасност и защита на населението", както и действията на Държавно горско стопанство и Земеделските кооперации.До всички кметове, кметски наместници на населените места в общината и специалистите в Центровете за информационно обслужване - Речица, Дебела кория, Надежда и Сливенски минерални бани, е изпратено копие на заповедите на областния управител и кмета.

В документите се напомня още, че гробищните паркове на територията на тяхното населено място, сметища и други обекти, граничещи или изградени в горски територии е целесъобразно да бъдат оградени, като от външната им страна бъде осигурена минерализована ивица (изкуствена противопожарна преграда, почистена от всички горими материали до минералния почвен слой) с широчина не по-малко от 2 м, която да се поддържа в постоянна изправност.

Препоръчително е да се предприемат необходимите обезапасителни мероприятия по силата и разпоредбите на Закона за пътищата, за което е необходимо да се поддържа постоянна връзка с експерти от дирекция „Общинска инфраструктура" за информация, съдействие и контрол.

Подчертана е необходимостта от засилването на контрола по недопускане обособяването на нерегламентирани сметища на тяхната територия, които са предпоставка за възникване на пожари и същевременно повишават риска.