Посланикът на САЩ откри детска градина в Трапоклово
Посланикът на САЩ откри детска градина в Трапоклово / Обищна Сливен

Посланикът на САЩ Н. пр. Марси Б. Рийс, кметът на община Сливен инж. Кольо Милев и заместник-областният управител Христо Карабекиров откриха новата детска градина в село Трапоклово. „Откриването на Целодневна детска градина „Диляна" в Трапоклово е поредното доказателство за нашето приятелство и за дълбоките корени на нашето партньорство", каза по време на тържествената церемония по откриването на детското заведение Н. пр. Марси Рийс.

Тя изтъкна, че Американското посолство в София чрез офиса си за сътрудничество в областта на отбраната и неговата програма за хуманитарна помощ е поддържал непрекъснати отношения с община Сливен и с фирмата изпълнител, за да може този проект да бъде изпълнен в срок. Тази детска градина трябва да ни напомня, че всяко дете трябва да има право на подходяща среда, в която да се обучава, каза още дипломатът и допълни, че съвместното сътрудничество между двете страни и по този проект отразява задълбочаването на взаимоотношенията между двете страни.

Официални гости на събитието бяха още началник отдел „Военно сътрудничество" към Посолството на САЩ капитан II ранг Марк Имблум, заместник-председателя на ОбС - Борислав Павлов, заместник-кметовете Иван Манчев, Румен Андонов и Иван Славов, кметът на Трапоклово Кирил Киров, началникът на Регионален инспекторат по образование в Сливен Бисерка Василева, директорката на ЦДГ „Диляна" Катя Ганева, главни експерти от отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт" към общинска администрация и жители на село Трапоклово.

Правителството на САЩ подпомогна строежа на целодневна детска градина в село Трапоклово с 244 571 лева (164 000 долара). С тези средства беше финансирано изграждането на детската градина, която е за 2 групи по 16 деца. Заведението се състои от 2 занимални с кътове за хранене, спане и игри. Към всяка от тях са предвидени гардеробчета, умивалня, тоалетна, разливно за храна. Изградени са още физкултурен-музикален салон със склад, кухненски блок с помещение за зареждане, разливно, умивалня, склад, котелно, офис /кабинет на директора/, санитарен възел за персонала, клетка за почистване на инвентара и зелени площи. Сградата е на един етаж като конструкцията й е монолитна.

Покривът е скатен с дървена конструкция и керамични керемиди. Монтирана е още и цялостна топло- и хидроизолация. Градината е изпълнена в съответствие с изискванията за достъпна среда и осигурява безпроблемен достъп за лица с увреждания.