Отбелязахме 100 г. от Одринската епопея и Деня на Тракия
Отбелязахме 100 г. от Одринската епопея и Деня на Тракия / Община Сливен

С военни почести и полагане на венци на паметника VІІ конен полк - „Орлето” в Сливен се състоя общоградското поклонение в памет на героите от Одринската епопея и загиналите за народна свобода. Въпреки студеното и дъждовно време стотици сливенци почетоха тържеството.

През есента на 1912 година новоосвободена България приема войната с Турция като единствено средство за постигане на идеала за свободно и независимо Отечество. Балканската война е пример за взаимодействие между редовна армия, опълченци, доброволци и местно население в името на освобождението и обединението на българите в единна държава.

Слово по повод 100 години от балканските войни и Деня на Тракия произнесе кметът на Сливен генерал о.р. Кольо Милев.

Венци и цветя на признателност поднесоха кметът Кольо Милев, областният  управител Марин Кавръков, изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Борислав Павлов.

Своята признателност изразиха командването и личният състав на Центъра за подготовка на специалисти, областната дирекция на МВР, Регионалният инспекторат по образование – Сливен, Тракийското дружество „Лазар Маджаров”, Съюзът на войните от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите, Военният  клуб, политически партии и организации, граждани.

Тържествено събрание-концерт по повод годишнината от събитията се състоя във Военния клуб с участието на Военния оркестър, фолклорните певчески групи при Тракийско дружество „Лазар Маджаров” и Народно читалище „Звезда” в с. Старо село, както и фолклорния танцов ансамбъл „БРАВО”.

Програмата на честванията продължават и днес, 27 март, в зала „Май” с честване под надслов „Одрин падна” с участието на акад. Георги Марков и  клубовете „Родолюбие” към ПМГ „Добри Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов” и III ОУ „Д-р Иван Селимински”. Ще има прожекция на документалния филм „На нож”. Програмата на втория ден завършва с представяне на  книгата „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 година” от Георги Марков.

Организатори на тържествата са община Сливен, Центърът за подготовка на специалисти, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Тракийско дружество „Лазар Маджаров,  РИМ „Д-р С. Табаков” – Сливен и Регионалният инспекторат по образование към МОМН.