„Осъдиха” ученици за наркотици
„Осъдиха” ученици за наркотици / netinfo

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов” участваха във възстановка на дело в Сливенския районен съд. Те пресъздадоха реалистично наказателно дело, свързано с престъплението „държане на голямо количество наркотици”. Делото бе от висока обществена опасност и значимост.

„Целта на инициативата е гимназистите да бъдат подпомогнати в професионалната ориентация, да се доближат до съдебната система и повярват в нея” съобщи заместник-председателят на съда Ангел Гагашев. Възстановката бе извършена по повод 1 ноември – Деня на Народните будители. Съдия бе Ана Димитрова.

Всички свидетели дадоха показания, както и двамата подсъдими. Единият обаче не се призна за виновен. Това е Мариан Тодоров. Той получи присъда две години условно с четири години изпитателен срок и 1 000 лв. глоба. Другият обвиняем – Асен Симеонов разказа, че е закупил 20 гр. хероин 18 гр. амфетамин от морето за собствена употреба, тъй като от 10 години употребява наркотици. Той получи една година затвор и 1000 лв. глоба.

Учениците се запознаха и с административните функции на отделните звена в съда. Миналата година във възстановка на дело участваха възпитаници на ПМГ „Добри Чинтулов”.