Общинският дентален център в Сливен - център за следдипломно обучение
Общинският дентален център в Сливен - център за следдипломно обучение / Община Сливен

Предложение за провеждане на акредитационна процедура за възможности за следдипломно обучение на студенти и специализанти е внесла до Общинския съвет управителят на Общински дентален център – Сливен д-р Живка Георгиева. Възможността е съгласно Наредба 18 на Министерството на здравеопазване за акредитация на лечебните заведения и по повод предстоящите изменения на Наредба №34 за придобиване на специалност в областта на медицината.

Д-р  Георгиева обясни, че предложението е продиктувано от тревожната тенденция все по-малко новозавършили лекари по дентална медицина да специализират, заради намаления брой на базите на следдипломно обучение в страната. Такова има в трите факултета  по дентална медицина– във Варна, Пловдив и София, както и  общински  дентални центрове  в Русе и  в София.

„Последните финансови резултати на Общинския дентален център, които показват изключително добри показатели за извършените медицински услуги по дентална медицина и преминалия поток от паценти, ни дава достатъчно основания категорично да кандидатстваме за акредитация  за  база за следдипломно обучение на бъдещите специалисти по дентална медицина.

Oт 2009г. до 2013 г. близо три пъти са увеличени приходите от медицински дейности. През 2009 година приходите са възлизали на 52 142 лева, а през 2013 година те са 152 520 лева. Това се дължи както на закупената модерна дентална апаратура, оборудване на детски дентален кабинет, който е гордост за нашия град, оборудване с модерна техника в ренгеновия кабинет, така и на привличането на специалисти, които да извършват необходимото лечение на жителите на нашата община”, каза д-р Георгиева.

Тя допълни, че от  близо 160 зъболекари в област Сливен  половината от тях нямат призната специалност и не специализират в момента.

„Смея да твърдя, че Денталният център в Сливен има достатъчно основания да кандидатства и да му бъде присъдена положителна акредитационна оценка, която да даде възможност на  желаещите зъболекари да придобиват специалност в Сливен”, бе категорична д-р Живка Георгиева.