Община Сливен осъдена от пропаднало в шахта момиче
Община Сливен осъдена от пропаднало в шахта момиче / Дарик Сливен, архив

Районен съд – Сливен осъди Община Сливен да плати на 16-годишно момиче три хиляди лева за причинени неимуществени вреди, болки и страдания след като пропаднало в необезопасена шахта. Шахтата са намира на тротоар публична общинска собственост.

Делото е образувано по искова молба, в която се твърди, че на 19 април 2014 година момичето вървяло със сестра си по улица в кв. „Клуцохор“, стъпило върху капака на шахта с издълбани инициали ВиК. При стъпването капакът се завъртял и единият му край пропаднал към дъното на 4-метровата шахта. Момичето пропаднало заедно с него, но успяло да се задържи с ръце за отвора. Сестрата помогнала на момичето да се измъкне навън и отишли в болницата. Посетени били Спешна помощ, след това специалисти, сред които и за рентгенова снимка. Последвало посещение и при съдебен лекар.

В исковата молба се твърди, че четири месеца момичето изпитвало физически болки. Сънувало кошмари, включително и че пропада в ями. Променило се и вместо предишната весела девойка се затворило и често плачело. В молбата се иска община Сливен да плати три хиляди лева обезщетение за увреждане.

От своя страна община Сливен е отговорила, че не е носител на претендираното от ищцата задължение и че шахтата се стопанисва от ЕВН България, заради което следва отговорност да носи електроразпределителното дружество. Според общината липсват доказателства в подкрепа на твърдените възражения за продължаващи болки в увредения крак. Общината моли искът да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Според присъдата Общината е осъдена да плати и държавна такса от 120 лв., съразмерно с уважената част от исковете. Трябва да се плати и законната лихва върху присъдената сума от датата на инцидента.

 

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд - Сливен.