Нови инициативи за популяризирането на Стария бряст
Нови инициативи за популяризирането на Стария бряст / Община Сливен, архив

Община Сливен очаква отговор от Българския туристически съюз на искането си Стария бряст да бъде включен в 100-те национални туристически обекта. Тя е изпратила още едно искане – до Министерството на културата, дървото да получи и статут на паметник на природните ценности. Точно година след като хилядолетният символ на града спечели конкурса Европейско дърво на 2014 година от сливенското кметство представят още инициативи, свързани с грижата и популяризирането на Стария бряст.

„Общината потърси съдействие от катедра „Генетика и селекция на земеделските култури” към Лесотехническия  университет - София за създаване и отглеждане на фиданки от Стария бряст, с които да бъде създадена алея, наречена „Поколението на Стария бряст”. Дългосрочната идея е засаждането на фиданки да се случи във всички областни центрове в България, а и в европейските столици през 2018 г., когато България трябва да поеме ръководството на ЕС“, съобщи инж. Петър Петров, главен експерт в отдел „Екология” на община Сливен.

Грижите за здравето на дървото ще продължат и през настоящата година. През месец май ще бъде извършена ваксинация срещу трахиомикоза, т.нар. холандска болест, а през есента короната на Стария бряст ще бъде намалена. Дейностите по отстраняване на излишните клони, а също и запълването на процепите по ствола на бряста, ще бъдат ръководени отново от д-р Франк Рин, германският учен, който извърши за пръв път в България компютърна томография на Стария бряст.

Организирането на ежегоден конкурс за песен, посветена на Стария бряст, на Сливен или на Сливенския балкан е друга инициатива на общината. Предстои изсичането и на монета с образа на европейското дърво на 2014 година. По пътната мрежа в подходите към Сливенска област ще се поставят указателни билбордове за местонахождението му. Подготвя се и информационен център, който ще предлага рекламни материали за дървото. Фондация „Старият бряст” пък организира конкурс за подходящи указатели за обозначаване на дървото.

 

„Миналата година беше изготвена програма с грижи за бряста. Част от нея беше проведената през декември от специалисти от Лесотехническия университет и бе направена диагностика на дървото с иновационна техника. Съвместно с Български пощи беше валидирана и пощенска марка с образа на Стария бряст. Онлайн е и сайтът на Стария бряст elm.sliven.bg, валидирана е пощенска марка с образа на дървото, създадена е и фондация, носеща името на Стария бряст“, посочи още инж. Петров. Досието на вековното дърво се съхранява в специално изработена папка с дърворезба. В чест на вековното дърво беше композирана песен от Хайгашот Агасян и сливенската поетеса Ники Комедвенска, която ще се изпълнява от Тони Димитрова.