Немска бронетанкова техника вече има в Музея на бойната слава в Ямбол
Немска бронетанкова техника вече има в Музея на бойната слава в Ямбол / Общински пресцентър Ямбол

Първите три реставрирани експонати от немска бронетанкова техника вече заеха местата си в Музея на бойната слава в Ямбол. Щурмово оръдие, „Ягдпанцер” и танк Т4 бяха разтоварени днес в двора на бъдещия музей. Те поставиха началото на специализирана експозиция от танкове и самоходни артилерийски установки от Втората световна война. Експозицията н най-скоро време ще бъде обогатена с още десетина – предимно немски, машини, като те вече са реставрирани във вид, максимално близък до автентичния и предстои да бъдат транспортирани в Ямбол.

Паралелно с това се работи по окомплектоването на още няколко експозиции. Освен тежки машини музеят ще представи и леко и тежко стрелково оръжие, униформи, пълна екипировка на войсково подразделение от различните периоди на най-новата ни история. В тази връзка се призовават желаещи да дарят експонати за музея – приемат се както всякакъв вид военно оборудване и въоръжение, така и снимков материал.

В тематичната структура на Музея на бойната слава са залегнали и по-ранни периоди от историята. Амбицията е с формирането на първите експозиции музеят официално да отвори врати и поетапно да бъде попълнен, съобразно приетата структура. Бъдещият Музей на бойната слава се помещава на територията на някогашно войсково подразделение, известно в Ямбол като „пионерските казарми”.