Немкси танкове могат да пристигнат в Ямбол
Немкси танкове могат да пристигнат в Ямбол / netinfo

Рядка военна техника от II Световна война с голяма културно-историческа стойност може да наследи Регионалния музей в Ямбол. Техниката е танкове Т-4 от серията бронирани бойни машини Майбах, самоходни щурмови оръдия Щурмгешутц и унищожител на танкове ЯГД Панцер.

Всичките машини от дълги години са  вкопани в пръстта и предизвикваха атракция у пътуващите из земите в близост до турската граница. Идеята за това военните съоръжения да бъдат събрани в отделна експозиция и излагани във филиал към ямболския музей е на Инициативния комитет, като първите стъпки са направени още през 2003г.

Около намерението се обединяват и Община Ямбол, областния управител, Ямболска регионална туристическа асоциация, технически и исторически експерти, реставратори, военнослужещи, конструктори и обикновени граждани.

Ако машините пристигнат в града и експонирането им стане факт това ще бъде изключителна по рода си сбирка от четири модификации на Танк Майбах, имаща аналог единствено в Абърдийнския Танков Музей в САЩ.

Поредно писмо е отправено от Инициативния комитет до Военния министър и в момента надеждите РИМ Ямбол да стане стопанин на редките експонати са по-големи от всякога.

На няколко пъти в изминалите години други танкове със същата съдба ставаха обект на домогвания от страна на мародери, колекционери и търговци на скрап и проради тази причина вече съществува необходимостта те да бъдат добре съхранявани.