Над 300 участници в Маскарадните игри в Трапоклово
Над 300 участници в Маскарадните игри в Трапоклово / Община Сливен

Около 300 самодейци от 14 читалища от общините Сливен, Тунджа, Стара Загора и Казанлък участват в традиционния регионален празник „Маскарадни игри –2014” в село Трапоклово, организиран от община Сливен, кметството и читалище „Отец Паисисий 1928” в селото.

Съборът се прави около Сирни Заговезни със смяна на домакинството в селата от община Сливен. Кметът на Трапоклово Кирил Киров поздрави участниците и гостите на празника и ги посрещна по стар български обичай с хляб и сол.

Самодейците представят зимна, пролетна, лятна и семейна маскарадна обредност, характерна за региона, в който живеят. В конкурсната програма участват читалищните колективи от сливенските села Глушник, Драгоданово, Трапоклово, Биково, Блатец, Тополчане, Калояново, Горно Александрово, Николаево, Младово, Камен. Кукери и обичай Сирни Заговезни представят НЧ „Зора 1902” с. Голямо Дряново, община Казанлък, с.Челник, община Тунджа и НЧ „Кирил и Методий” - с. Александрово, община Стара Загора.

Жури с председател д-р Владимир Демирев, етнолог в РИМ – Сливен и членове Иван Стоянов, диригент на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова – хореограф отличава най-добрите. Всеки състав получава диплом за участие.

 

Целта на събитието е да се стимулират процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на регионалната и локалната фолклорна традиция и предаването й на младите поколения като фундамент на националната култура.